Kod kreskowy prawdę ci powie
12 października 2009, 11:09Alergicy i osoby skrupulatnie liczące kalorie zyskały właśnie nowy rodzaj wsparcia w swoich zakupowych zmaganiach. Wszystko dzięki ScanAvert - aplikacji napisanej z myślą o telefonach komórkowych umożliwiającej szybką ocenę zgodności przeglądanych przez klienta produktów z ich zaprogramowanych profilem dietetycznym.
Oszukańcze e-papierosy
11 lutego 2010, 10:36Elektroniczne papierosy nadal budzą kontrowersje i obawy. Trudno jednak mówić o konkretach, gdyż dotychczas przeprowadzono niewiele badań dotyczących tego typu urządzeń. Sytuacja zaczyna się jednak zmieniać. Doktor Thomas Eissenberg z Virginia Commonwealth University przeprowadził, pierwsze w USA, badania dotyczące wpływu e-papierosów na palaczy.
Igła do pojedynczych komórek
9 sierpnia 2010, 16:47Precyzja niektórych nowoczesnych technologii zadziwia. Inżynierowie i naukowiec Claus-Dieter Ohl stworzył laserowy „pistolet na wodę", który wystrzeliwuje mikroskopijny strumień cieczy, zdolny przebić błonę komórkową i wstrzyknąć płyn prosto do wnętrza żywej komórki.
Delecja genu jedną z przyczyn glejaka
27 grudnia 2010, 13:36W New England Journal of Medicine ukazał się artykuł, którego autorzy informują, że nawet w 25% przypadków glejaka - najbardziej rozpowszechnionego nowotworu mózgu u dorosłych - zaobserwowali delecję genu NFKBIA.
Razem działają lepiej niż eliminowanie tłuszczów nasyconych
26 sierpnia 2011, 11:17Osoby z za wysokim poziomem złego cholesterolu LDL powinny się raczej zwrócić ku pokarmom obniżającym poziom cholesterolu, np. awokado, orzechom i soi, niż decydować się na przejście na dietę zawierającą niewielkie ilości tłuszczów nasyconych. Naukowcy dowiedli, że w pół roku dzięki łącznemu oddziaływaniu tych pierwszych można osiągnąć o wiele lepsze rezultaty.
By nie ostrzegać przed karcinogenem, Coca-Cola i PepsiCo zmieniają skład napojów
9 marca 2012, 10:28By uniknąć konieczności umieszczenia na opakowaniach ostrzeżeń o właściwościach rakotwórczych, Coca-Cola i PepsiCo zmieniają nieco skład swoich napojów.
Antybiotykooporność jak terroryzm, powodzie i wybuchy wulkanów
24 stycznia 2013, 16:26Profesor Dame Sally Davies, naczelna lekarz Wielkiej Brytanii, zaproponowała, by do National Risk Register of Civil Emergencies (NRR - Narodowy spis zagrożeń cywilnych) dopisano problem antybiotykooporności nabywanej przez kolejne szczepy bakterii. Jej zdaniem, może to spowodować podobne problemy jak znajdujące się w spisie epidemia grypy, katastrofalne powodzie na wybrzeżach, duże erupcje wulkanów za granicą czy atak terrorystyczny na dużą skalę.
Kwasy występujące naturalnie w organizmie wspomagają regenerację narządów
1 sierpnia 2013, 12:22Komórki śródbłonka naczyń wytwarzają kwasy epoksyeikozatrienowe (ang. epoxyeicosatrienoic acids, EETs), które w reakcji na uszkodzenie tkanek stymulują angiogenezę, dlatego zespół Dipaka Panigrathy'ego z Beth Israel Deaconess Medical Center (BIDMC) zastanawiał się, czy mogą one przyspieszać inne rodzaje wzrostu. Okazało się, że tak.
Osteoklasty w naczyniach zniszczą zwapnienia?
14 marca 2014, 11:14Naukowcy odkryli nowy marker i prawdopodobny cel terapeutyczny dla zwapnienia naczyń i zastawek.
Mango obniża poziom cukru u otyłych dorosłych
9 września 2014, 10:11Regularne jadanie mango przez otyłych dorosłych obniża poziom cukru we krwi, nie wpływając negatywnie na wagę.